Hajdanán a máglyarakást a nyílt tűz lángjai mellett készítették

Hajdanán a máglyarakást a nyílt tűz lángjai mellett készítették

Egy igazán finom desszert a máglyarakás, melyet akár leves mellé főfogásként is lehet enni. A látványos édesség igazi főnyeremény, hiszen a szikkadt zsemlét, kalácsot, kiflit is fel lehet használni benne.

A máglyarakás eredetileg rétegzett sütemény, melynek tetejére ma már tojáshabot halmoznak, hogy sütés közben megpiruljon. Az édesség eredete egészen a középkorig vezethető vissza, és Angliában a szegény ember pudingjaként vált ismertté. Hong Kongban madártejet öntenek rá, Belgiumban barna cukorral és mazsolával turbózzák fel, míg Kanadában juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást. Régen úgy tartották, hogy az édesség elkészítése közben a rétegezés sorrendje szerencsét hozhat a háziasszonynak és családjának a következő évben. A desszert Magyarországon is népszerű, és gyakran kínálják éttermekben és fesztiválokon is.

Tovább a cikkhez