A kép forrása: Blikk
A The Lancet Regional Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint már napi egy csésze tea elfogyasztása is jótékony hatással bír, de az ideális mennyiség napi három csésze. Mint írják, a tea számos bioaktív anyagot tartalmaz, különösen polifenolokat. Ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, valamint lassíthatják az öregedési folyamatokat.
A kutatások szerint a teázás védelmet nyújthat az életkorral összefüggő betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, demencia és bizonyos daganattípusok ellen. A polifenolok, melyek természetes növényi vegyületek, megtalálhatóak a tealevelekben. A zöld tea tartalmazza a legtöbb polifenolt, melyet gyakran használnak az anyagcsere serkentésére és a szív védelmére. A fekete tea polifenoljai javítják a memóriát és stabilizálják a vércukorszintet. A fehér tea, a maté és az oolong segíthetnek a fogyásban és a puffadás enyhítésében, valamint antioxidánsként is működhetnek, semlegesítve a szabad gyököket.