A készételek, gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek terjedésével párhuzamosan világszerte nőtt a kalóriabevitel az elmúlt évtizedekben.
Az átlagos magyar naponta 3320 kalóriát fogyaszt, ami tíz évvel ezelőtt még 3055 volt. Magyarország a 46. helyen áll a világ országai között. A fogyasztott kalóriamennyiség egyénfüggő, és befolyásolja a magasság, az életkor, a súly és a fizikai aktivitás. Az elhízás gyakorisága világszerte közel háromszorosára nőtt 1975 és 2016 között, évente legalább 2,8 millió ember hal meg túlsúly vagy elhízás következtében. Az elhízás súlyosan növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek, valamint egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Fontos a változatos étkezés, a sokszínű friss zöldség és gyümölcs fogyasztás.