A kép forrása: Blikk
Régóta folyik a vita annak kapcsán, hogy melyik az egészségesebb: a nyers zöldségek szerelmesei azzal érvelnek, hogy táplálóbb, míg azok, akik a főtt zöldségeket részesítik előnyben a higiéniára és a vegyszerek károsító hatására hivatkoznak.
A nyers zöldségek fogyasztása régóta ajánlott egészségügyi előnyei miatt, hiszen elősegítik a test tisztulását és erősítik a vitalitást. A nyers zöldségek megtartják a hőérzékeny vitaminokat és enzimeket, és nagyszerűek a magas rosttartalmuk miatt, ami kedvező hatással van a bélrendszer egészségére. Ugyanakkor egyes zöldségekben egészségre ártalmas anyagok is lehetnek, ezért fontos alaposan megmosni és meghámozni őket. A főzés segít elpusztítani a potenciális baktériumokat és biztonságossá teszi az ételt, valamint javítja az antioxidánsok biológiai hozzáférhetőségét. Fontos figyelni a peszticidek és káros kórokozók jelenlétére a nyers zöldségeken, és gondoskodni az alapos tisztításról