A kép forrása: Blikk
A hűvösebb őszi és téli idő tartalmasabb étkeket hoz az asztalra, amelyekhez gyakran a vörösbor passzol igazán. Nem is beszélve a közelgő ünnepek húsos fogásairól, amelyeknek többnyire szintén a vörösbor jó barátjuk. De vannak, akik nem élvezhetik felhőtlenül ezeket az italokat, akkor sem, ha igazán pompásak, mert pár kortytól is rövid időn belül megfájdul a fejük. Végre lelepleződött e kellemetlen hatás mögötti lévő titok.
Egy új tanulmány arra világít rá, hogy a vörösbor fogyasztása fejfájást okozhat kis mennyiségben is, mivel a vörösborokban megtalálható flavanol zavarhatja az alkohol megfelelő anyagcseréjét. Ez a kvercetin nevű flavanol gátolja az alkohol anyagcseréjét, ami acetaldehid felhalmozódásához vezet, és fejfájást, kipirulást és hányingert okozhat. Ennek eredményeként az alkoholistáknak felírt diszulfiram nevű gyógyszer hasonló tüneteket okoz. A kutatók szerint a vörösborok kvercetin szintje napfény hatására termelődik a szőlőben, így a borkészítés módszerétől függően eltérhet.