Kormányzati döntés szigorít a közétkeztetésen: tiltott ételek listája bővül.

Kormányzati döntés szigorít a közétkeztetésen: tiltott ételek listája bővül.

Nem lesz többé diós tészta, mogyorókrémes kenyér vagy szezámmagba forgatott rántott hús a közétkeztetés kínálatában. Ugyanis ezeknek az ételeknek a fontos alapanyagát többé már nem használhatják a konyhákon. A Magyar Közlöny hétfőn jelentette be azoknak az alapanyagoknak a listáját, amit jövőre nem szolgálhatnak fel.

Tiltólistára kerültek a földimogyoróból, diófélékből, illetve a szezámmagból készítettek ételek a magyar közétkeztetésben. Az EMMI rendelet módosítása értelmében ezek az allergén alapanyagok súlyos allergiás reakciót válthatnak ki a gyerekeknél. A döntés február 9-től lép életbe, ezután tilos lesz az említett ételek felszolgálása az oktatási menzákban. A változások közé tartozik továbbá, hogy 1 és 3 év közötti gyerekeknek nem szolgálhatnak fel 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, valamint tilalmat rendeltek el a cukrot és édesítőszereket tartalmazó üdítőkre, szörpökre. Emellett a gyerekek csak a Magyar Élelmiszerkönyv 11. mellékletében foglaltaknak megfelelő gyümölcslehet fogyaszthatnak.

Tovább a cikkhez