A kép forrása: Blikk
A szláv konyhákról nagy általánosságban elmondható, hogy a savanyú levesek igen népszerűek. Húsvétkor az ünnepi fogások között is szerepel egy, a zurek.
A zurek egy széles körben elterjedt népi étel, amelynek tájegységenként (vajdaságonként) is számtalan többé-kevésbé eltérő változata van. A rozslisztből készített kwast öt nappal a főzés előtt kezdik érlelni, ehhez 30 dkg rozslisztet kevernek öt deci felforralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött vízzel egy nagyobb edényben, majd tiszta vászonnal letakarva meleg helyre teszik. A zupaleves elkészítéséhez leveszöldséget és vizet tesznek egy nagy fazékba, majd hozzáadnak fehér lengyel kolbászt, kivesszik, felkarikázzák, majd visszateszik a levesbe. A fél kiló, 2×2 centis kockákra vágott burgonyát és fél kiló kwast tesznek bele, sózzák, és főzik, amíg a krumpli megpuhul. Végül főtt tojással és rozskenyerettel tálalják.