Lasagne ősének nyomában: Az ókori Róma konyhaművészete

Lasagne ősének nyomában: Az ókori Róma konyhaművészete

A széles lapokból álló lasagne valószínűleg az egyik legrégebbi olasz tészta fajta, az azonos nevű étel története pedig szintén nagyon távoli időkre nyúlik vissza.

A lasagne, vagy eredeti nevén lasagne al forno, egy olasz rakott tésztaétel. Főbb összetevői a tésztalapok, valamilyen ragu, vagy zöldség, besamel mártás és sajt. Az étel eredete az ókori római konyhához vezethető vissza, de Firenzében is jelentős volt a lasagna-készítők művessége a középkorban. A lasagne receptje az évszázadok során változott, és ma már számos változata létezik, de a legelterjedtebb a bolognai verzió. A lasagne készítésekor fontos az apróra vágott hagyma, pancetta szalonna, darált hús és paradicsom összefőzése, valamint a besamel mártással történő rétegezés. Ezenkívül más változatokban spenót, ricotta vagy más zöldségragu is felhasználható.

Tovább a cikkhez