Magyar mesterszakácsok világszinten versenyeznek a pizzakészítésben

Magyar mesterszakácsok világszinten versenyeznek a pizzakészítésben

Kissé talán kishitűnek tűnhet Bednár Zoltán és Lénárt Ákos célkitűzése, amikor azt mondják, már a kilencedik hely is szép eredmény lenne a pizzák világbajnokságán, de tény, hogy az utóbbi évtizedekben olasz szakácsokon kívül más még nem ért el ilyen helyezést. A két fiatal magyar pizzasütő alkotása nemrég nyerte el az ország legjobb pizzája díjat, amivel bejutottak a Pármában rendezendő világbajnokságra. Lapunk elől pedig azt sem titkolták el, mi az igazi pizza titka.

Zoltán, a Café Plázs konyhafőnöke 2015-ben lett pizzaszakács, és több olasz szakemberrel dolgozott együtt. Az olasz kelt tészta titkait külföldön tanulta meg. Zoltán és társa, Lénárt Ákos országos versenyen egy nápolyi klasszikus stílusú pizzával arattak sikert, amelyben füstölt kaliforniaipaprika-szósz, törökmézbe mártott articsóka, fermentált lila répa, házi füstölésű szarvasbélszín, mozzarella, pekorino és burrata sajt voltak. A világversenyre is ezzel a pizzával indulnak. Zoltán szerint a pizzakészítés legfontosabb eleme az egyszerűség, és szerinte az igazi pizzatésztának 12-24 órán át kell kelnie. A világversenyen való győzelemnek komoly jelentősége lenne a számukra, és céljuk a 9. hely elérése, ami már önmagában óriási dolog lenne.

Tovább a cikkhez