A kép forrása: Blikk
Az egri bikavér az egyik legismertebb magyar vörösbor, itthon és külföldön egyaránt. Ez a bor az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. A maradokapenzemnel.blog.hu 22-féle Egri bikavért tesztelt.
Az egri bikavér a magyarországi újkori bortörténelmének első védett eredetű bora, mely terroir bor, és Eger vörösborainak igazi eszenciáját képviseli. A bikavér készítése 130-150 éves múltra tekint vissza, és a filoxéra előtti időkben fűszeres aromájú kadarka fajtából készült. A bikavért különböző szőlőfajták házasításával állították elő, és a bor sötét színét a rövid héjon történő erjesztésnek köszönhette. Az első tudatos bikavér-készítő Grőber Jenő volt, majd a két világháború közti időszakban Borhy-Braun Béla neve volt a legnevesebb a bikavér-termelők között. Jelenleg 2 féle egri bikavér elfogadott a Hegyközségi Tanács rendelete alapján: Egri bikavér védett eredetű klasszikus bor és Egri bikavér védett eredetű superior bor.