Őseink titkos receptje: A pörkölt örök klasszikus, de nem kizárólag magyar találmány

Őseink titkos receptje: A pörkölt örök klasszikus, de nem kizárólag magyar találmány

Büszkék vagyunk a magyarságára, gyakran ott rotyog a tűzhelyen, de vajon tudta, hogy a világ legrégebbi szakácskönyvében is fellelhető a pörköltek ősi receptjei? Bizony, már időszámításunk előtt, az 1600-as évekből is kerültek elő olyan anyagtáblák az ókori Babilonból, amelyeken különféle ételek leírásai szerepelnek! Ezeket idén tavasszal állították ki először a Yale Peabody múzeumban.

A babiloni tábla-receptek lefirkantása óta sok idő telt el, ami a táblákon is meglátszik: sérültek, néhol hiányoznak egyes részek, illetve akadnak olyan szavak is, amiket a kutatók nem tudtak lefordítani. Emellett a pontos mértékegységet, valamint az elkészítési idő sem adták meg. Ugyanakkor sok receptben közös az első lépés, hiszen majdnem minden ételt úgy indítottak el, hogy forró vízbe dobtak egy jókora adag zsírt. A kutatóknak sikerült néhány leírást rekonstruálniuk, így kiderült hogy az ételreceptek között megtalálható például egy báránycombragu, ami édesgyökérrel, borókabogyóval, sok-sok fűszerrel és többféle hagymával készült. A táblákat kiállító múzeum kurátorainak kíváncsisága azonban még ekkor sem csillapodott, azonnal a tűzhelyhez álltak, hogy elkészítsenek egy-egy fogást. Szerencsére volt olyan kísérlet is, ami sikerrel zárult, ilyen volt például az a céklás, savanyú sörrel és faggyúval összefőzött fűszeres báránypörkölt, amit a mai közel-keleti raguk legősibbjeként tartanak számon,

“categories”:”étel”,”keywords”:”babiloni tábla-receptek, édesgyökér, borókabogyó, báránycombragu”

Tovább a cikkhez