Sokan állítják, hogy az alkoholfogyasztás utáni étkezés megelőzheti a másnaposságot. Most ennek a fordítottja is felmerült: egy, a közösségi médiában terjedő hír szerint az alkoholfogyasztás megelőzheti az ételmérgezést. Szakértők most elárulták, ez valóban így van-e, avagy csupán egy egyszerű mítoszról beszélünk.
Az ételmérgezés utáni alkoholfogyasztás hatásáról számos tévhit kering, miszerint az alkohol elpusztítaná az ételben lévő baktériumokat. Azonban ez a hiedelem nincs tudományosan alátámasztva. Dr. Rajesh Bathini, egy gasztroenterológus szakorvos szerint az alkohol antibakteriális hatása nem ismétlődik meg a gyomorban, így az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem pusztítja el az élelmiszerrel terjedő kórokozókat. Sőt, az alkoholfogyasztás még növelheti is a megbetegedés esélyét, különösen, ha nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztják. Dr. Adarsh CK, egy gasztroenterológus és hepatológus főorvos szintén megerősítette, hogy az alkoholfogyasztás nem nyújt védelmet az ételmérgezéssel szemben, és fontos különbséget tenni a fogyasztásra használt alkohol és a fertőtlenítőszerekben használt koncentrált alkohol között. Az alkohol általában alacsonyabb koncentrációjú az élelmiszerkészítéshez használt alkoholokhoz képest, így nem hatékony a baktériumok elpusztítására.