Óvakodjunk a konyhai veszélyektől: a melegítés mérgezzé alakíthatja az ételeket

Óvakodjunk a konyhai veszélyektől: a melegítés mérgezzé alakíthatja az ételeket

A mikrohullámú sütő az egyik legnépszerűbb konyhai készülék, szinte már képtelenek vagyunk nélküle élni. Néhány perc és az étel máris meleg. Ma már sok irodában megtalálhatóak, hogy a dolgozók anélkül ebédelhessenek, hogy messzire kellene menniük a munkahelyüktől. Ebben azonban komoly veszély rejlik.

A legtöbb ember műanyag edényekben szokta tárolni az ételt, és ezekben melegítik fel, anélkül hogy átszednék egy másik edénybe. Ez azonban nagyon káros, mert a műanyagban található vegyületek, például a biszfenol A (BPA), a fitalátok és más vegyi anyagok bekerülhetnek az ételbe, és ezáltal a szervezetbe is. A kutatások szerint a biszfenol a szervezetben felhalmozódva befolyásolhatja a kisgyermekek viselkedését és fejlődését, míg a fitalátok növelik az asztma, az idegrendszeri rendellenességek és a koraszülés kockázatát. Biológusok szerint a forró ételt nem szabad műanyag edényben tárolni, mert az előidézheti a vegyi anyagok \

Tovább a cikkhez