Repülőn az igazi: Miért jobb ízű a bor a magasban?

Repülőn az igazi: Miért jobb ízű a bor a magasban?

Egészen döbbenetes, de tanulmányok kimutatták, hogy az ember íz- és szagérzékelését valóban befolyásolja a magasság. Ez lehet az oka annak, hogy a repülőn ülve másmilyennek érzünk jól megszokott ízeket, sőt, az is megeshet, hogy egyes borok jobban ízlenek a levegőben, mint a földön.

Kutatások szerint a repülés közben az ízérzékelésünk csökken, mert a repülőgépen alacsony a páratartalom, ami hatással van a szaglásunkra is. Ennek következtében a borok íze és illata is másként érzékelhető magasban. A Delta Airlines mestersommelierje szerint a fehér borok savasabbak, a vörös borok pedig nagyobb tannintartalommal rendelkeznek magasban, emiatt a sommelier-knek kiegyensúlyozott ízű borokat kell választaniuk. A légitársaságoknak pedig gondoskodniuk kell arról, hogy elegendő bor álljon rendelkezésükre a repülők fedélzetén.

Tovább a cikkhez