Sajtfogyasztás és demencia: Egy lehetséges kapcsolat feltárása

Sajtfogyasztás és demencia: Egy lehetséges kapcsolat feltárása

Brie, cheddar, gouda vagy ementáli? Bármilyen sajtot szeret, szerencséje van.

Egy új kutatás szerint a sajtfogyasztás csökkentheti a demencia és kognitív hanyatlás kockázatát. A Nutrients-ben megjelent tanulmány 1503 65 év feletti felnőtt étkezési szokásait vizsgálta. A résztvevők, akik rendszeresen fogyasztottak sajtot, jobban teljesítettek kognitív funkcióikban. A sajtfogyasztás összefüggést mutatott az alacsonyabb testtömeg index, gyorsabb járás és alacsonyabb vérnyomás mellett magasabb koleszterin- és vércukorszinttel. A sajtban található tápanyagok segíthetnek az idegrendszer egészségének megőrzésében, valamint csökkenthetik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Tovább a cikkhez