Sajturalmi válság: A camembert és más kedvenc sajtjaink veszélyben vannak

A nagybani élelmiszer-kereskedelemben szükségszerű, hogy a különféle termékek nagy tételben és azonos minőségben álljanak rendelkezésre. Csakhogy ez az egységesítés a biológiai sokféleség esküdt ellensége, valamint egyenes út ahhoz, hogy a legfinomabb falatok eltűnjenek az asztalunkról. Az értéküket vesztő sajtkóstolókon messze túlmutatnak a camembert, a brie és más sajtok szenvedésének tanulságai.

A CNRS szerint a camembert és más sajtok veszélyben vannak a mikrobiális sokféleség összeomlása miatt. Ez a probléma ökoszisztémák és mikrobák kihalását eredményezheti, ami komoly hatással van az ízekre és textúrákra. A genetikai sokféleség ritkulásával egyetlen törékeny gombatörzsre támaszkodnak a legismertebb francia sajtok, ami katasztrofális következményekkel járhat. Ez a helyzet világszerte sok ember számára rossz hír, és figyelmezteti az embereket a biológiai sokféleség fontosságára. A sajtkészítők egyetlen genetikailag azonos albínó gombatörzset használnak a camembert és brie sajtok előállításához, ami genetikai változatosságot csökkent, és káros hatásokat okozhat a genomban.

Tovább a cikkhez