A kép forrása: Blikk
Évről évre nő a szaloncukor, a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális termékének forgalma, és bár egyre többféle ízesítésben kapható, továbbra is a legkedveltebb íz a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint évente 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak Magyarországon, átlagosan 1 kilogrammot egy háztartás. Az elmúlt tíz évben a prémium termékek különösen kedveltekké váltak, ám idén kissé csökkent a drágább édességek iránti kereslet. A cukor és kakaó ára több mint másfélszeresére nőtt az elmúlt évben, ami hatással van a szaloncukrok árára. Keresettek továbbra is a cukormentes, vegán és egyéb alternatív változatok. A szaloncukor alapanyagait a vállalkozások többsége a világpiacról szerzi be, mivel a hazai gyártók nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit. Az édesítés változatos, a gyártók évente száznál több ízt neveznek be, beleértve az olyan egyedi ízeket is, mint az aranygaluskás, robbanócukros vagy vörösboros aszalt szilvás-marcipános szaloncukor.