Tradicionális lengyel bigos és székelykáposzta elkészítése

Tradicionális lengyel bigos és székelykáposzta elkészítése

A bigos fő összetevői a különféle, falatnyi darabokra vágott húsok, valamint a savanyú káposzta és a felaprított friss fehér káposzta keveréke. A húsok változatossága sokak szerint elengedhetetlen a jó bigoshoz; az elkészítése pedig jó alkalom lehet a fagyasztó kitakarítására és más húsételek maradékainak elhasználására.

A bigos egy tradicionális lengyel és litván étel, amit sokan Lengyelország nemzeti ételének tartanak. Az étel a székelykáposzta rokona, és a káposztán túl paradicsomot, mézet és gombát is tartalmaz. Sokféle változata létezik, és receptje családonként eltérhet. II. Ulászló lengyel király uralkodása alatt jelent meg, a Wikipédia forrásai szerint nevének eredetére vonatkozóan a lengyel nyelvészek azt állítják, hogy inkább német, mint litván eredetű. A bigoshoz legtöbbször rozskenyérrel szervírozzák, és hozzá kísérőként vodka vagy fehérbor jár. A legtöbbször nagy mennyiségben készül, és hűtve tárolva is megőrzi az ízét. Egy elterjedt recept szerint sertés- és marhapörköltet, valamint gombát és fűszereket adnak hozzá, végül vörösborral főzik össze.

Tovább a cikkhez