Vadászfaló cím nélkül: Az aranyat érő cibetmacska ürülék marketing csodája

Vadászfaló cím nélkül: Az aranyat érő cibetmacska ürülék marketing csodája

A világ legdrágább kávéját állítják elő az indonéz szigetvilágban a cibetmacska közreműködésével. A kopi luwak olyan kávészemekből áll, amelyet a szigetvilágban őshonos állat ürülékéből vonnak ki, az ebből készült egycsészényi ital ára körülbelül 18 ezer forint. Ennyi pénzt csak jómódú ínyencek és végtelenül sznob vendégek adnak egy kis feketelevesért, de így is óriási üzlet a cibetmacskakávé. Borsos árát eredetileg az indokolta, hogy a vadon élő állat ürülékét az erdő aljnövényzetéből kellett összegyűjteni, vagyis rendkívül munkaigényes volt az alapanyag beszerzése. Az indonézeket azonban nem ejtették a fejük lágyára, hamar rájöttek, hogy kifizetődőbb fogságban tartani és folyamatosan kávészemekkel tömni a cibetmacskákat, így ma már szinte tömegesen termelik a különlegességet. Ami a szakértők szerint nem is olyan különleges.

A cibetmacskák napjainkban ketrecekben tartott, és kávészemekkel tömik, amelyet turistáknak kínálnak Indonéziában. Az emésztőrendszerükön átjutva a macskaféle nem változtatja meg a kávé ízét, csak a kávébab héját tudja megemészteni. Ezért a termék íze lényegesen rosszabb, mint az arabicáé. A cibetmacskakávé hírnevét elsősorban ügyes marketingjének köszönheti, mely jól példázza, hogy sz*rból is lehet aranyat csinálni.

Tovább a cikkhez