A kép forrása: Blikk
Aggasztó kutatás készült. Az öt európai ország halkonzerveit vizsgáló felmérésben az összes termékben találtak higanyt, és több mint felükben a biztonsági határérték fölötti mennyiségben. A legmagasabb mért érték egy párizsi üzletben vásárolt konzerv esetében 3,9 mg/kg volt, ami a határérték 13-szorosa.
Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában összesen 148 féle halkonzervet vizsgáltak, melyek mindegyike higanyt tartalmazott. A kutatás eredménye szerint 57 százalékukban több mint 0,3 mg/kg higanyt találtak, mely magasabb a határértéknél. A Foodwatch France és a Bloom civil szervezetek szerint ez jelentős kockázatot jelent a közegészségügyre, és hatékonyabb európai szabályozást sürgetnek. A higany belégzése vagy lenyelése neurológiai, immunológiai és veseproblémákat okozhat, valamint különösen veszélyes a magzatokra \