A kép forrása: Blikk
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, illetve a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, továbbá a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. Az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele viszont már egészségügyi kockázattal járhat.
Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület jelentette, hogy a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását. A Nébih laboratóriumi méréseket végzett, és határértékkel szabályozott toxikus nehézfémeket nem mutattak ki a kifogott halakból. Az Európai Unióban arzénszennyezettségre vonatkozó határérték halak esetében jelenleg nincs. Az idősebb, növényevő halakban mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket, míg a fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak. A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását, mivel az arzén hosszan tartó bevitele egészségügyi kockázattal járhat.