A kép forrása: Bors
Dübörög a nyár, ilyenkor különösen jólesik beülni kedvenc kávézónkba egy hűsítő italra, vagy egy hangulatos étteremben elfogyasztani a vacsorát. Örök kérdés, hogy milyen módon és milyen összeget illik adni a pincérnek.
A szervízdíj fontos része a vendéglátásnak, amelyet a vendéglátóhely szabadon határozhat meg, de köteles feltüntetni az étlapon. A borravaló nem kötelező, de egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért. Az országonként eltérő, átlagosan 10-15% a borravaló összege. A készpénzben vagy kártyával történő fizetés és a számlával való együttadás hatással lehet az adózási kötelezettségekre. Célszerű a borravalót elkülönítetten, közvetlenül a pincérnek átadni. Jobb felkészülni kisebb címletekben tartott készpénzzel, mivel egyes helyeken kártyás fizetésnél szervízdíjat is felszámíthatnak.