A kép forrása: Bors
A legtöbb háztartásban megtalálható legalább egy műanyag vágódeszka, azonban érdemes ezektől megszabadulni, mert kifejezetten egészségkárosító hatásuk van. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezeken az eszközökön felaprított étel nagy mennyiségben szennyeződik mikroműanyaggal.
Az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent kutatás eredménye aggasztó, mivel kimutatták, hogy műanyag vágódeszkákon dolgozva káros anyagok oldódhatnak ki, és ezek kerülhetnek az ételre. A kutatás szerint egy hét alatt annyi mikroműanyag részecske kerülhet a szervezetbe, mint amennyi egy átlagembernek egy év alatt. Ez rövid távon emésztési problémákat, hosszabb távon pedig akár meddőséget vagy daganatos megbetegedést is okozhat. A tanulmány javaslata szerint használjunk inkább hagyományos fából vagy fémből készült vágódeszkát a műanyag helyett, mivel ezek tartósabbak és fenntarthatóbbak. Bár a fa vagy fém vágódeszkák több törődést igényelnek, az egészségünk érdekében érdemes erre odafigyelnünk.