A kép forrása: Bors
Az ókori Egyiptomban a gyógyítók emésztési zavarokra, köhögésre, aranyérre, fájdalomcsillapítóként és skorpiócsípésre is használták ezt a varázslatos gyógynövényt. Meglepő tények a komlóról.
A komló sör alapanyagaként használt növény, melynek több mint 150 különféle összetevője van, beleértve az értékes illóolajat. A komló antibakteriális, antioxidáns, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, emellett hasmenés, gyomorproblémák, változókori tünetek, stressz és alvászavarok ellen is hatékony. Külsőleg borogatásként fekélyek és gennyesedések kezelésére is használják, valamint kiegészítő terápiaként rosszindulatú daganatok esetén. A komlót frissen vagy szárítva salátákba és desszertekbe lehet tenni, teáját pedig vízhajtóként, enyhe altatóként, valamint nyugtató és gyomorpanaszok ellen is fogyaszthatjuk. Nem javasolt autóvezetés és koncentrációt igénylő tevékenységek előtt, mivel elálmosít. A komló hasznos lehet a cukorbetegség és a vesekő ellen, és a sörben található antioxidánsok és ásványi anyagok kedvező hatással vannak az egészségre.