A szőlő táptalaja és a bor minősége közötti összefüggés

A szőlő táptalaja és a bor minősége közötti összefüggés

A magyar szőlő és bor világhírű, és a hazai borászok felvették a harcot a klímaváltozás kihívásaival, hogy hazánkban továbbra is kiváló borok készülhessenek.

A klímaváltozás Magyarországot és a Kárpát-medencei régiót jobban érinti, mint Európa többi részét. A klimatikus körülmények változása nemcsak a globális felmelegedést, hanem az új kórokozók megjelenését is növényvédelmi kihívások elé állítja a szőlészeket, befolyásolva ezzel a szőlő minőségét. A Magyar Talajtani Társaság szaktudására nagy szükség van a gazdák jövőálló gazdálkodása érdekében. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint a talajszelvény feltárással egybekötött figyelemfelkeltő nap segít szembesíteni a gazdákat a talajjal való bánásmód fontosságával. A Gál szőlőbirtok Szigetcsépen dicséretet kapott a talajszelvény vizsgálata során, mivel jól bánnak a talajjal, talajkímélő művelési módszereket alkalmaznak, és megfelelő mennyiségű szerves anyagot juttatnak a talajba. A helyettes államtitkár szerint fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, és a szakemberekkel és gazdákkal egyeztetve keresik azt a módszert, amely a legjobb a talaj megőrzése szempontjából.

Tovább a cikkhez