A kép forrása: Bors
A túlzásba vitt sófogyasztás kockázataira már iskolás korban felhívják a figyelmünket – de mi a helyzet akkor az ásványvizek sótartalmával? Melyek azok a sók, amelyekről az ásványvizek kapcsán beszélni szoktunk?
A konyhasó (nátrium-klorid) mellett az ásványvizekben található sók különféle ásványi anyagok, mint például kalcium, magnézium vagy kalium-sók. Ezek az ásványi anyagok természetes úton oldódnak ki a talajból és a kőzetekből, amikor a víz áthalad rajtuk, ezzel biztosítva egyedi összetételüket és az egészségünkre gyakorolt hatásukat. Az ásványvizekben található sók nem azonosak a konyhasóval, hanem az ásványi anyagok vízben lévő jelenlétéről biztosítanak. Az ásványvizekben lévő ásványi anyagok, mint például a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium, elektrolitoknak nevezték, amelyek alapvető szerepet játszanak a sejtműködésben, az izom-összehúzódásban és az idegi jelek továbbításában. Az ásványvizek sótartalma nem kockázatos, hanem egyenesen hasznos: a szervezetünknek szüksége van ezekre az értékes elektrolitokra.