A kép forrása: Bors
Ami nekünk magyaroknak a sült ponty és a krumpli, az egyes országokban a pávaszem lepke hernyója, vagy éppen erjesztett madár. Ezek a legkülönlegesebb karácsonyi ételek.
Az ételkultúra országoktól függ, és számos helyen másképpen értelmezik az ételeket. Magyarországon a mákos és diós bejgli kedvelt, míg Dél-Afrikában például a pávaszem lepke hernyója kerül az ünnepi asztalra. Norvégiában és Grönlandon is meglepő ételek kerülnek az ünnepi menükbe. A bárány a Közel-Keleten népszerű, a vikingek leszármazottai pedig az állat fejét sütik meg ünnepi menü nyersanyagaként. Az eszkimók hagyományos étele, a mattak és kiviak, grönlandiak ünnepi étele, és leginkább a sushira emlékeztet. Az étkezési szokások és hagyományok országonként nagymértékben eltérnek.