Közelítünk az irodalmi élményekhez: Magyar írók múzsáinak sütireceptjei

Közelítünk az irodalmi élményekhez: Magyar írók múzsáinak sütireceptjei

Nagy íróink a főételek mellett engedtek a desszertek csábításának és mivel abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy feleségeik voltak a konyhaművészet koronázatlan királynői, így otthonuk kényelmében élvezhették a finomságokat.

Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona igazi gasztronómus volt, akinek szakácskönyve számos kiadást megélt. Óriási hírnevet szerzett magának a süteményeivel, például a málnás pitével.

Örkény István második felesége, F. Nagy Angéla receptjein és szakácskönyvein generációk nőttek fel. Angéla későbbi férje, a szovjet fogolytáborban sok más fantasztikus étel mellett a mákos gubáról álmodozott. Hazatérte után két évvel miután megházasodtak, az ínyenc írónak szerelme mellett sikerült valóra váltania álmát.

Jókai Mór első felesége, Laborfalvi Róza, a színháztörténet egyik legnagyobb alakja. Hiába volt szakácsnőjük, a tehetséges színésznő rendszeresen főzött és felügyelte a konyhát. A tehetséges háziasszony törekedett rá, hogy mindig a legjobb alapanyagokból dolgozzon, és sorra készítse férje kedvenceit, például a korai nevén dorongos fánkként emlegetett kürtös kalácsot.

Tovább a cikkhez