A kép forrása: Bors
Augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítás ünnepét, de ilyenkor sütjük az új kenyeret is. Most minden titkot elárulunk az ország legfontosabb cipójáról!
A kenyér az ember legalapvetőbb élelmiszere, és bőség és termékenység szimbóluma. Számos hiedelem és népszokás kapcsolódik hozzá, például Luca és Borbála napján és nagypénteken nem szabad kenyeret sütni. Az aratás befejezése után, Szent István napjára sütötték az új búzából készült első kenyeret, ezt a hónapot az új kenyér havának nevezik. Az új kenyér ünnepe és a Szent István nap csak később fonódott össze. A kenyér nemcsak alapélelmiszer, hanem a hazai gasztronómia meghatározó eleme is, és szorosan kapcsolódik a legtöbb hagyományos magyar ételhez. A Magyar Pékszövetség minden évben megrendezi Szent István-napi kenyérversenyt, ahol szakmai zsűri választja ki az év Új Kenyerét, amelyet augusztus 20-án felszentelnek.