A kép forrása: Bors
Szinte minden háztartásban megtalálható, hihetetlenül megkönnyíti és felgyorsítja az ételek felmelegítését, elkészítését, mégis sokan ódzkodnak a mikrohullámú sütőtől.
A mikrohullámú sütők elektromos hullámokat használnak az élelmiszerek melegítésére, amelyek az energiát hővé alakítják. Ezek a hullámok elsősorban a vízmolekulákra és más tápanyagokra hatnak, de a sugárzás nem ionizáló és a sütők megfelelő kialakításával biztonságosak. Egyes kutatások szerint a mikrohullámú főzés jobban megőrzi az ételek tápanyagtartalmát, mások viszont arra utalnak, hogy bizonyos esetekben káros hatással lehetnek az élelmiszerekre. Fontos azonban megfelelő távolságot tartani a sugárzástól, és figyelni a sérülésekre, valamint előnyösebb lehet a friss zöldségek nyers fogyasztása.