A kép forrása: Dívány
A kenyér glikémiás indexe túl magas, de van egy módszer, mellyel egészségesebbé tehető ez az élelmiszer.
A glikémiás index (GI) mutatja egy élelmiszer vércukoremelő képességét a nullától százig terjedő skálán. Nem az étel szénhidráttartalmára utal, hanem arra, hogy milyen tempóban szívódik fel a szervezetben az elfogyasztott táplálékban található szénhidrát. Az alacsony GI-jű ételek kevesebb glükózt juttatnak a szervezetbe, csökkentve ezzel a zsír raktározását. A kenyérnek, még az egészségesebb változatoknak is magas a glikémiás indexe, ami gondot okozhat cukorbetegség megelőző állapotban lévőknek. Azonban a kenyér GI-je akár 30-39 százalékkal csökkenthető lefagyasztással és felolvasztással, ami az így ellenállóbbá vált keményítő szerkezetének köszönhető.