A kép forrása: Dívány
A magyarok által kedvelt hüvelyes mérgező hatású vegyszermaradványokat tartalmazhat.
A lencse és más hüvelyesek magas fehérje-, szénhidrát- és rosttartalommal rendelkeznek, valamint gazdagok különféle vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint például a vas, réz, cink, kalcium, valamint az A-, B1-, B6-, B9-, és E-vitaminok. Az Európai Unióban az élelmiszerekre szigorú szabályozás vonatkozik, és az árukra egységesen ugyanazok a minőségi elvárások, szabályok érvényesek. Fontos szempont lehet az étkezés ökológiai lábnyomának csökkentése, hogy helyben termesztett, magyar vagy Európából származó lencsét válassz. Az EU-n kívülről érkező lencsék jellemzően sokkal szennyezettebbek növényvédő szerekkel. A bioélelmiszerekben elhanyagolható a kimutatható vegyszertartalom, így a kockázatcsökkentés érdekében érdemes biolencsét vásárolni.