A francia apácák hús nélküli étkezésének hosszú titka végre napvilágra került

Történelme régebbre és több országra nyúlik vissza, mint hittük volna.

A macaron eredetileg olasz eredetű reneszánsz nyalánkság, és bár a francia konyha részének tekintjük, valójában már a 14. századtól ismert. Alexandre Dumas, a híres író is szenvedélyesen foglalkozott a gasztronómiával, és a történelmi eseményekhez köthető ételek is sokaknak ismerősek, mint a grenadírmars krumplis kockái az Osztrák–Magyar Monarchia idején. A Pilvax kávéház és Puskás Öcsi bácsi madridi étterme is igazi történelmi csemegék. A rigójancsi nevű sütemény története is botrányos eseményekkel kezdődött. A macaron történelmi lenyomatot hagyó édesség, már a 8. századi velencei kolostorokban is ismerték, és a reneszánsz Itáliában is rajongtak érte. Caterina Maria Romula di Lorenzo de’ Medici, a Medici család örökösnője, valamint a két karmelita apáca is hozzájárultak a macaron ismertségéhez.

Tovább a cikkhez