A hőség veszélyezteti Magyarország élelmiszertermelését

A hőség veszélyezteti Magyarország élelmiszertermelését

Az elhúzódó kánikula alapvető élelmiszerünk termelésében is problémát okoz.

A tartós hőség negatívan befolyásolja a tehéntartók tejtermelését, mely a forróság miatt csökkent tejhozamhoz vezet. A tehéntartók ventilátorokkal hűtik és vízzel permetezik a szarvasmarhákat, hogy enyhítsék az állatok szenvedését. Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke szerint a hőség miatt napi 500 literrel csökkent a tejhozam, melyre a gazdaságban 30 ventilátor és párásító is segíti az állatokat. Szalai Norbert somogyaszalói gazdálkodó szerint akár 5-10 százalékos tejhozamcsökkenés is bekövetkezhet a nagy melegben. A Kapostáj Zrt. zimányi gazdaságában is érezhető a tejhozamcsökkenés, ahol törekednek a tejtermelés szinten tartására.

Tovább a cikkhez