A kép forrása: Dívány
Vannak meglepő fogások a középkori magyar étrendben és talán szokatlan tények is a táplálkozási szokások között.
A magyar konyha jellegzetes ételei, mint a gulyásleves, lecsó, töltött paprika és Jókai-bableves, az amerikai konyhából vándoroltak hozzánk. Az 1500-as évek előtt hazánkban nem készültek olyan ételek, mint a paradicsomleves betűtésztával vagy a paprikaőrület. Az Árpád-kor végére a főzőbográcsot felváltotta a fémüst, amely illeszkedett az európai gasztrotrendekhez. Az étrendben főként marhahúst, disznó-, juh- és baromfihúst, tejtermékeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, valamint zöldségeket fogyasztottak. A kelt tészta és a kalács ritka volt, míg a legfontosabb ital a víz, de felnőtteknek gyümölcsborok és sörök is rendelkezésre álltak. A tehetős réteg és a szegény köznép között eltérő volt a húsfogyasztás mennyisége, a nemesek fényűző lakomáikon gyakran saját maguk által kilőtt vadakat is fogyasztottak.