A kép forrása: Dívány
Egy hitelkártyányi mikroműanyagot ehetsz meg hetente, ha nem vigyázol.
Az Enviromental Science & Technology című folyóiratban megjelent cikk szerint a műanyag vágódeszkához ütődik a kés éle, potenciálisan mikroműanyagok szabadulhatnak fel, amelyek aztán az ételedre kerülnek. A Harvard Egyetem kutatói szerint a műanyag vágódeszkát használók szervezetébe több millió műanyag részecske kerülhet, ami akár meddőséget, emésztési problémákat vagy daganatos megbetegedéseket is okozhat. A kutatók azt javasolják, hogy inkább fából vagy fémből készült vágódeszkát használjunk, mivel ezek tartósabbak és fenntarthatóbbak. Fontos lépés az, hogy külön vágódeszkát használjunk a nyers húsok és zöldségek szeleteléséhez, valamint a fát antimikrobális tulajdonsága miatt is ajánlják. A tisztítással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanakkor fontos, hogy a deszkát alaposan mossuk és tisztítsuk. A kés árkainak helytelen használata súlyos fertőzést is okozhat.