A kép forrása: Dívány
Kevesen gondolják, hogy a kerti gyomok hasznunkra is válhatnak, egyebek között jót tehetnek a májunknak.
A tyúkhúrt a népi gyógyászatban hagyományosan köptetőként és gyomorsav csökkentőként használják. A növény föld feletti részét virágzáskor gyűjtik össze, szárítva vagy frissen fogyasztható. Gazdag A-, D- és C-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, foszforban és cinkben. Külsőleg égési sérülésekre és vágott sebekre is hatásos. Tudományos kutatások szerint képes elnyomni az elhízást és csökkenteni a koleszterin szintet. Megfázás esetén segítheti a váladék feloldását és a köhögést. Külsőleg gyulladás- és irritációcsökkentő, valamint baktériumellenes hatással rendelkezik. Túlzott fogyasztása hányingert, gyomorpanaszokat és allergiás reakciót okozhat, terhes és szoptató anyáknak nem ajánlott.