A kép forrása: Dívány
Ennek a gyökérnek a kivonata több finomságnak is az alapanyaga.
Az édesgyökér, amely Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában őshonos, sokféle betegség kezelésére használatos, valamint cukorkák, italok és gyógyszerek ízesítésére is alkalmazzák. Emellett hagyományos gyógyászati célokra, mint például az ekcéma, a hörghurut vagy a gyomorfekély enyhítésére is szolgál. Az édesgyökérben található glicirrhizin nevű összetevőnek köszönhetően pozitív hatásai vannak, például a rákos sejtek növekedését is megállíthatja. Ugyanakkor mértéktelen fogyasztása számos egészségügyi kockázattal járhat, beleértve a stresszhormon szintjének növekedését, vérnyomás-emelkedést, és a folyadék-visszatartás miatt ödéma kialakulását. Az édesgyökér-tartalmú termékek fogyasztását szívbetegeknek és vesebetegségben szenvedőknek nem javasolják, valamint szoptatás idején sem ajánlott. A szakemberek szerint napi 1–5 gramm édesgyökér biztonságos adag lehet a felnőttek számára, de túladagolása súlyos mellékhatásokhoz vezethet.