A Sajtok és Felvágottak Hiánya: Egészségügyi Veszélyek Magukban Rejtve

A Sajtok és Felvágottak Hiánya: Egészségügyi Veszélyek Magukban Rejtve

Potenciálisan rákkeltő mivoltuk miatt tüntetik el a boltokból a veszélyesnek vélt sajtokat, felvágottakat, leveseket és csipszeket.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a mesterséges füstaromák jelentős egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ennek hatására az Európai Bizottság gyakorlatilag betiltotta ezeket az aromákat az uniós tagországokban. A füstaromák számos élelmiszerben megtalálhatóak, például húskészítményekben, sajtokban, snackekben, levesekben és szószokban. Az EFSA szerint a füstaromák előállítása során jelentős egészségügyi kockázatok merülhetnek fel, ezért a gyártóknak és forgalmazóknak időt adnak arra, hogy az érintett termékeket kivonják a kereskedelemből. A betiltás különböző átmeneti időszakokat határoz meg az alkalmazkodásra, a Nébih szakemberei szerint a genotoxicitással kapcsolatos biztonsági kockázat magukra a füstaromákra vonatkozik. Ez a döntés komoly kihívást jelent az élelmiszeriparnak, és várhatóan változást hoz a termékek ízében.

Tovább a cikkhez