A kép forrása: Dívány
Elképesztő, hogy a szegfűszegnek milyen rengeteg jótékony hatása van az egészségre.
A szegfűszeget, a Syzygium aromaticum virágának bimbójából készült fűszert, az ételízesítés mellett gyógyászati célokra is használják. Jótékony hatásai közé tartozik az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás, valamint pozitív hatással van az emésztésre és a belek működésére. A szegfűszegolaj enyhítheti a köszvény és fogfájás tüneteit, serkenti a májsejtek regenerációját, valamint segíthet a vércukorszint szabályozásában. A fűszer eredetileg az Indonéziához tartozó Maluku-szigeteken termett, és már az i. e. 3. századból származnak utalásai. Európában már a 8. századtól ismert, és a kereskedelmi monopóliumért a Holland Kelet-indiai Társaság is harcolt. A fűszer iránti értéktartás miatt a bennszülöttek fellázadtak a cég ellen, mivel hagyományosan a szegfűszegfák elültetése fontos volt számukra.