A kép forrása: Dívány
A szervizdíj bizony nem egyenlő a borravalóval: így látják a pincérek borravalóadási szokásainkat.
Magyarországon hagyományosan a fogyasztás fölötti 10 százalékos borravalót szokás adni, ami a készpénzes fizetés idejéről ered. A kártyás fizetés megnehezítette a felszolgálók jutalmazását, így vannak olyan helyek, ahol már a terminálba magasabb összeget ütnek be, de a legfrissebb megoldás a kis érintőképernyő, ami lehetővé teszi a diszkrét választást. A borravalót az elégedett fogyasztó általában a felszolgáló jutalmazására adja, míg a szervizdíjat sok étterem automatikusan a számlára teszi. Magyarországon még nem elterjedt, hogy a vendég ezt a számlán szereplő szervízdíjat levetesse, és gyakran nem is tisztában azzal, hogy mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között. Egyes országokban például Angliában a vendégek a számlán szereplő szervizdíj mellett is hagyhatnak borravalót, míg az amerikaiak és az ausztráliák nagyobb összegeket szoktak adni.