A kép forrása: Dívány
Sok célra használjuk egészségmegőrzés terén ezt a vitamint, de fontos, hogy élelmiszerekkel is fogyasszuk.
Az E-vitamin fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, főként antioxidáns hatásáról ismert. A vitamin megtalálható bizonyos élelmiszerekben, de étrend-kiegészítő formájában is biztosítani lehet pótlását. Az E-vitamin számos pozitív hatással rendelkezik, például lehetőséget nyújt a szívbetegségek kialakulásának csökkentésére, segíthet normalizálni a magas vérnyomást, valamint javíthatja a tüdő működését. Fontos azonban, hogy az E-vitamin-kiegészítők túlzott bevitele negatív mellékhatásokhoz és egészségkárosodáshoz vezethet, ezért csak orvosi javaslat alapján érdemes pótolni. Az ajánlott napi E-vitamin-mennyiség nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg, az általános betegségmegelőzésre szakértők 250–500 mg E-vitamint javasolnak tabletta vagy kapszula formájában. Fontos továbbá, hogy az E-vitamin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért a szedése előtt orvossal konzultálni javasolt.