A kép forrása: Dívány
Amit elfogyasztunk komoly hatással lehet a bélrák kialakulására. Sokak reggeli itala segíthet csökkenteni a betegség kockázatát.
Egy tanulmány szerint napi egy pohár tej fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kockázatát a magasabb kalciumbevitel révén. A kutatás rámutatott, hogy a kalciumban gazdag élelmiszerek, mint a tej és a joghurt, alacsonyabb kockázattal járnak a betegség szempontjából. A kalcium megkötődik az epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz, csökkentve rákkeltő hatásukat, valamint védi a bél nyálkahártyáját és segíti a sejtek differenciálódását. Emellett a vashiány is összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal. Magyarországon évente körülbelül 7500-8000 új esetet diagnosztizálnak, jellemzően idősebb korban, de az esetszám növekszik a fiatalabb felnőttek között is.