A kép forrása: Dívány
A népi gyógyászatban is alkalmazott, egyedülálló összetételű anyag fantasztikus hatásait csak most kezdjük jobban megérteni.
A méhpempő egy sárgásfehér anyag, amelyet a mézelő méhek választanak ki, hogy táplálják a lárvákat és a fejlődő méhkirálynőt. Kutatások szerint egészséges zsírsavakat, fehérjéket és B-vitaminokat tartalmaz, amelyeknek több pozitív élettani hatást tulajdonítanak. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, semlegesíti a szabad gyökök sejtkárosító hatását, erősíti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Emellett a bőr hidratálásában is segíthet, valamint néhány kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is hasznos lehet a vércukorszint szabályozásában. A méhpempő fogyasztása növelheti a “jó” HDL-koleszterin szintet és csökkentheti a “rossz” LDL-koleszterin szintet. Továbbá premenstruációs szindróma esetén enyhítheti a tüneteket, menopauzával összefüggő hátfájást és szorongást csillapíthat, valamint segíthet csökkenteni a daganatok tömegét és a rákkal kapcsolatos immunválasz szintjét.