A kép forrása: Dívány
Hiába egészségesek a gyümölcsök, ebben a formában könnyen visszaüthet a fogyasztásuk.
Az aszalás során az összes víz távozik a gyümölcsökből, így megnöveli eltarthatóságukat és koncentráltan megőrzi tápanyagtartalmukat. A aszalt gyümölcs fogyasztása támogatja az emésztőrendszer egészségét, javítja a vérkeringést és csökkenti bizonyos krónikus betegségek kockázatát. A mazsola, aszalt szilva és datolya kiváló rost- és tápanyagforrások, amelyek szabályozzák a vérnyomást, javítják a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját, valamint hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez. Az aszalt gyümölcsök magas cukor- és kalóriatartalma miatt túlzott fogyasztásuk súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. A cukorral bevont kandírozott gyümölcsök még károsabbak lehetnek. Az aszalt gyümölcsök további kockázata, hogy szulfitokat tartalmazhatnak, amelyek az érzékenyeknél problémát okozhatnak.