A kép forrása: Dívány
Nem titok, mégsem követik túl sokan a hosszú életet élők étrendjét.
Az egészséges táplálkozás fontossága és a hosszú élet titkai kapcsán Dan Buettner kék zónákban végzett kutatásait ismertette. A kék zónák olyan földrajzi területek, ahol az emberek hosszabb életet élnek, kevésbé szenvednek krónikus betegségektől, és genetikai tényezők helyett környezeti és táplálkozási szokásaik hosszú életükhöz vezetnek. Buettner három fontos pontban foglalta össze a kék zónákban élők étkezési szokásait: hosszú időablakon belüli étkezés, bab rendszeres fogyasztása és a húsfogyasztás minimalizálása. Azok, akik követik ezeket az étkezési szokásokat, hosszabb és egészségesebb életet élhetnek. Az egészséges táplálkozás alappillérei közé tartoznak a zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak, valamint fontos szempont a mennyiség kontrollálása.