Az édesítőszer okozta agyvérzés veszélye

Az édesítőszer okozta agyvérzés veszélye

Egy kutatás megdöbbentő eredményre jutott egy népszerű édesítőszer egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Egy tanulmány szerint az eritritet tartalmazó italok fogyasztása növelheti a vérrögképződés kockázatát, ami fokozza a stroke és a szívroham kockázatát. Dr. Stanley Hazen kutatása szerint az eritrit bevitelét követően növekedtek a vérlemezke-aktivitások, míg glükóz fogyasztása esetén nem volt számottevő változás. Az eritritet tartalmazó italokban található mennyiség többek között cukormentes üdítőkben, fagylaltokban és muffinokban is megtalálható, és a vizsgálat szerint növeli a véralvadást. Az eritrit a szervezetben kis mennyiségben termelődik glükózanyagcsere melléktermékeként, és előnye, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, valamint nincs jelentősebb hashajtó hatása. Az élelmiszeriparban széles körben használják, de a fogyasztók gyakran nem tudják, hogy jelen van az élelmiszerekben.

Tovább a cikkhez