A kép forrása: Dívány
Az 5 ételből valamelyiket biztos te is fogyasztottad már, akár rendszeresen is, pedig könnyen ételmérgezés lehet az étkezés vége.
Az ételmérgezést leggyakrabban olyan baktériumok okozzák, amelyek jelenléte bizonyos körülmények között az ételben elkerülhetetlen, és kedvező körülmények között képesek az élelmiszerekben elszaporodni. Ezért különös gonddal kell bánni a nyers és meg nem tisztított élelmiszerekkel, például a húsokkal, tojással, nyers tejjel, valamint a gyümölcs- és zöldségfélékkel. Az ételmérgezést okozhatja a kézmosás elhanyagolása, beteg személy által történő sütés vagy főzés, az ételek alapos megfőzésének vagy megsütésének elmulasztása, valamint a hűtendő élelmiszerek hűtés nélküli tárolása. Fontos továbbá a megfelelő higiéniai szabályok betartása és a konyha tisztaságának fenntartása. A feldolgozott élelmiszerek vásárlása előnyösebb, mint a feldarabolva vásárolt élelmiszerek, mivel az előrehatárolt gyümölcsök és a nyers csíra nagyobb kockázatot jelenthetnek az ételmérgezés szempontjából.