Az “Élelmiszerekben rejtőző veszély: súlyos betegséget okozó adalékanyagok

Az "Élelmiszerekben rejtőző veszély: súlyos betegséget okozó adalékanyagok

A gyógyíthatatlan betegséget okozó adalékanyagot számos élelmiszer tartalmazza anélkül, hogy jelenlétét feltüntetnék a csomagoláson.

A kutatók szerint az élelmiszerátalakítás folyamataiban gyakran használt E551 néven ismert szilícium-dioxidként ismert adalékanyag káros hatással lehet az emberi szervezetre. Ennek oka a bélrendszer immunsejtjeinek csökkentése, amelyek a gyulladáscsökkentő vegyületek termeléséért felelősek. Az E551 gyakran fel sem tüntetik az élelmiszerek csomagolásán, így észrevétlenül kerülhet be a szervezetbe. A kutatók azon is érdeklődtek, hogy az E551 expozíciója miként hat az elfogyasztott táplálék fehérjéinek toleranciájára, valamint hogyan blokkolja a gyulladásos immunreakciókat. Emellett a cöliákia, mint genetikailag kódolt autoimmun betegség is egyre növekvő problémát jelent világszerte. A kutatók pedig azt vizsgálták, hogy az E551 hozzáadása hogyan befolyásolja a bélgyulladást az állatok esetében.

Tovább a cikkhez