Az ételünk váratlan hatása: a demencia kockázata

Az ételünk váratlan hatása: a demencia kockázata

Nem árt óvatosnak lenni azzal, mit és hányszor eszünk, a táplálkozás ugyanis kihat az agyunk egészségére.

Nem csak a genetika, hanem a környezeti feltételek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki időskorára demenssé váljon. Egy ausztrál kutatás szerint az Alzheimer-kórban szenvedők étkezési szokásai között összefüggés van a betegség kialakulásával: kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és alacsonyabb a vörös- és fehérborfogyasztásuk. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a hamburgerek és a pizzák is kapcsolatba hozhatók a demenciával. A kutatók szerint az étkezési szokások hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához, és hangsúlyozzák az egészséges táplálkozás fontosságát az agy egészségének fenntartásában. A demencia okainak feltárása további kutatásokat igényel az egészségügyi problémák és az étkezés közötti kölcsönhatások tisztázása érdekében.

Tovább a cikkhez